Barix
Barix är en schweizisk firma som säljer utrustning för att sända ljud via Internet. För att kunna använda denna teknik måste det finnas en internet-anslutning i studion där cirka 150-200 kbit/s uppladdningshastighet hela tiden finns tillgängligt. Om man har ett bredband med till exempel 1 Mbit/s kan man använda resten av kapaciteten till annat, men måste då se till att 150-200 kbit/s finns reserverat under hela sändningen. Annars kommer man att få avbrott i sändningen.

Internetbaserade lösningar är mycket flexibla, men har den nackdelen att de är mindre driftssäkra än de andra lösningarna, och de ger även alltid en viss fördröjning i ljudet. Vanligtvis cirka 4 sekunder, men kan även vara längre i vissa fall.

I studion monteras en "Barix Instreamer" som är en liten silverfärgad låda, cirka 15 centimeter stor. Den ansluts till studions ljudutgångar via RCA-kontakter, och till en bredbandsanslutning via en Ethernet-kabel.

Ljudet överförs från Barix-enheten i studion till motsvarande utrustning på sändarplatsen i Hägersten. Beroende på vad som passar bäst för studions nätverkskonfiguration kan Barix-enheten ställas in med fast IP-adress eller dynamisk IP-adress

Ljudinställningar
Koppla in ett par hörlurar till hörlurskontakten.

Koppla in enheten till strömkontakt, ljudkontakt och nätverkskontakt.

När strömmen slås på, lyssna i hörlurarna och notera den IP-adress som rösten läser upp.

Använd en dator och skriv in IP-adressen i en webbläsare, till exempel Internet Explorer. Du kommer att se något liknande detta:Siffrorna på raden "Input peak value" visar hur starkt ljud ni matar in i enheten. Max-nivå är 32767. Detta ska aldrig överskridas, då kommer ljudet att låta dåligt. Ställ in ljudnivån genom att spela en testton från mixern med en styrka som går upp till maxnivå på mixerns ljudmätare. Justera mixerns utnivå så att Barix-enheten visar någonstans mellan 30000 och 32000.

Om nivåomfånget inte räcker till kan man justera nivån även på Barix-enheten. Klicka på "CONFIGURATION" och sedan på "AUDIO". Inställningen för "A/D amplifier gain" ska normalt sett stå på 0 dB men vid behov kan man höja eller sänka den. De andra inställningarna på denna sida ska inte ändras.

Inställning med fast IP-adress
Om studion kan låta Barix-enheten ha ett fast IP-nummer som går att nå från Internet, dvs att en port för trafik utifrån är öppen genom brandvägg eller motsvarande, är det att föredra. Ni kommer då att få låna en färdiginställd Barix-enhet från Stockholms Närradioförening. Det enda ni behöver ställa in är ljudnivån enligt ovan. Det går bra att placera Barix-enheten bakom en NAT-router och använda ett valfritt portnummer, så länge som själva IP-numret utifrån inte ändras.

Om Barix-enheten inte kan få ett fast IP-nummer, använd inställningarna för dynamisk IP-adress istället.

Inställning med dynamisk IP-adress
Efter att ha gjort ljudinställningarna enligt ovan, klicka på "CONFIGURATION". Du kommer då att se detta:Under fliken "Network" kan man fylla i uppgifter om man vill att enheten ska ha en fast IP-adress på sitt interna nätverk. Om enheten får en IP-adress utdelad automatiskt via DHCP så behövs inte detta. Lämna inställningarna på noll som de är.

Klicka på "STREAMING". Du kommer då att se detta:Under rubriken "Stream to" en bit ner på sidan ställer man in vart enheten ska skicka ljudströmmen. I de fyra rutorna "IP # # # #" ställer du in den IP-adress du får av Stockholms Närradioförening. I rutan "Port #" ställer du in det portnummer du får av Stockholms Närradioförening. "Conn. type" ska alltid vara "Raw TCP". Du måste trycka "Apply" för att ändringarna ska fästa.

Observera att en eventuell brandvägg måste tillåta utgående trafik på det portnummer som används.

Det kan hända att IP-adressen ändras utan förvarning. För att se om IP-adressen fortfarande stämmer kan du slå upp aktuellt IP-nummer med nslookup. Starta ett kommandofönster (till exempel genom att öppna Kör, skriva cmd och klicka OK).

Skriv
  nslookup och den DNS-adress du får av Stockholms Närradioförening.
och tryck sedan Enter.

Du ska då få fram en IP-adress som på bilden. Skriv in IP-adressens olika delar i rätt rutor ovan.Start
English
Español
Sändningstider
Alla program
Att lyssna
Webbradio
Att sända
Närradio-
föreningens syfte

Teknik
Historia
Radio Sydost
Kontakta oss
Interna sidor