Direktsändning med butt
För att sända direkt från sin egen dator och ut i radion använder man ett streamingprogram. Med streamingprogrammet ansluter man sig till en server hos Stockholms Närradioförening.

För att kunna använda en internetbaserad länk måste det finnas en internet-anslutning i studion där cirka 150-200 kbit/s uppladdningshastighet hela tiden finns tillgängligt. Om man har ett bredband med till exempel 1 Mbit/s kan man använda resten av kapaciteten till annat, men måste då se till att 150-200 kbit/s finns reserverat under hela sändningen. Annars kommer man att få avbrott i sändningen.

Internetbaserade lösningar är mycket flexibla, men har den nackdelen att de är mindre driftssäkra än de andra lösningarna, och de ger även alltid en viss fördröjning i ljudet. Vanligtvis cirka 4 sekunder, men kan även vara längre i vissa fall.

Det finns många olika streamingprogram, både gratis och som kostar pengar. Ett gratis alternativ är butt ("broadcast using this tool"). Programmet butt är enklare än de flesta andra styreamingprogram. Till exempel går det bara att sända till en server i taget. Andra program kan ofta sända till flera olika parallellt.

När du installerat och startat programmet visas programmets fönster.Klicka på "Settings".
Välj "Audio Device".
Ställ in serveruppgifter genom att klicka på "ADD".Välj "Shoutcast" och fyll i de uppgifter om "Address", "Port" och "Password" du fått från Stockholms Närradioförening.

"Name" kan du välja själv.

Klicka på "ADD".Under fliken "Stream" ställer du in bitrate med mera. Observera att det måste vara mp3.Klicka på play-knappen för att starta överföringen.Se till att ljudnivån på mätarna är sådan att topparna i ljudet håller sig kring 0 dB.

Det går bra att starta överföringen i god tid innan er sändningstid börjar. Ljudet kopplas automatiskt ut i sändning på den tid som är inställd i sändningsschemat.Start
English
Español
Sändningstider
Alla program
Att lyssna
Webbradio
Att sända
Närradio-
föreningens syfte

Teknik
Historia
Radio Sydost
Kontakta oss
Interna sidor