Att sända närradio
Är du en privatperson som vill vara med och göra program i närradion är det enklaste och snabbaste sättet att ta kontakt med någon av de föreningar som redan sänder.

För att få ett helt eget program måste man vara en förening. Vad föreningen sysslar med är inte så viktigt. Närradion är öppen för ideella föreningar av olika slag, sportklubbar, politiska partier, församlingar och kyrkliga samfälligheter, studentkårer och liknande organisationer. Det går bra att bilda en förening som har som enda verksamhet att sända närradio.

Sändningstillstånd
För att få sända närradio måste föreningen ha ett sändningstillstånd från Myndigheten för press, radio och tv. Sändningstillståndet gäller en viss ort, så för att sända på Stockholm Närradio måste föreningen ha sitt säte d.v.s. ha sin formella hemvist i Stockholms kommun. Har man inte det kan man bilda en lokalavdelning i Stockholms kommun. För mer detaljer kring sändningstillstånd, se www.mprt.se

Tillståndsinnehavaren skall även söka medlemskap i Stockholms närradioförening. Det är närradioföreningen som i första hand fördelar sändningstider.

Kostnaderna för föreningar som sänder närradio och är medlemmar i Stockholms närradioförening är uppdelad i följande delar:

Årsavgift
Den fasta kostnaden är 500 kronor per år för medlemskap i Stockholms Närradioförening.

Sändaravgift
Sändaravgiften är 15 kronor per timme. De som sänder mycket får en mängdrabatt på timpriset.

Kostnad för att bygga/hyra studio
En studio kan kosta allt från några tusen kronor för en enkel mixer, ett par mikrofoner och delar från hemmastereon, till flera miljoner för ett specialbyggt rum fyllt med avancerade tekniska apparater.

Behöver man inte alla de möjligheter som en komplett studio ger så går det också att sända hemifrån med en mycket begränsad mängd utrustning.

De större föreningarna har ofta byggt egna studior i ett rum i sina föreningslokaler. De mindre föreningarna sänder ofta hemifrån någon av medlemmarna. Några föreningar har gått ihop och delar på en studio.

För den som inte behöver kunna göra direktsändningar går det också bra att göra radioprogram enbart med en dator och en mikrofon, och skicka programmen i förväg till en dator på sändarplatsen.

Kostnad för ledning/länk
För att överföra ljudet från studion till sändaren finns det några olika tekniska lösningar med olika pris och prestanda.

En billig och flexibel lösning är anslutning via Internet. Ett program (en app) för Shoutcast-streaming installeras i studions egen dator. Det finns några olika sådana, till exempel Simplecast, Nicecast och butt. Detta är den lösning de flesta nya föreningar använder. Att använda Shoutcast-streaming är mycket flexibelt, men har den nackdelen att det är mindre driftssäkert än de andra lösningarna, och de ger även alltid en viss fördröjning i ljudet. Vanligtvis cirka 4 sekunder, men kan även vara längre i vissa fall.

För den som inte behöver kunna göra direktsändningar går det också bra att överföra färdiginspelade program som MP3-filer till vår kontrollpanel. Filerna sänds sedan ut från en central dator direkt ansluten till sändaren. Både livesändning via internet och att ladda upp filer i förväg kostar 5,30 kronor per sändningstimme. Kostnaden för bredbandsanslutning tillkommer (detta får studion själv ansvara för).

Några av de föreningar som varit med och sänt ända sedan 1980-talet har sina studior anslutna till radiosändarna med hyrda kopparledningar från Telia. Kostnaden beror på var inom staden studion ligger, men är ungefär 8.000 kronor per år för mono och 16.000 kronor per år för stereo. Denna typ av förbindelse går bara att få i vissa områden i staden, beroende på vilken telefonstation man är ansluten till.

På vissa platser går det att använda radiolänk. Detta kräver att man kan placera en sändarantenn tillräckligt högt på till exempel ett hustak, och rikta den mot SNRF:s mottagare. Radiolänksändare kan hyras från Stockholm Närradio för 500 kr/månad. Just nu är det ingen studio som använder denna teknik för ordinarie sändningar, men tekniken används ibland för tillfälliga sändningar från olika evenemang.

Musikavgifter
För varje timme upphovsrättsskyddad musik man spelar i radio måste man betala avgift till STIM, SAMI och IFPI. Stockholms Närradioförening samlar in dessa avgifter från medlemsföreningarna och gör en samlad inbetalning och kan därigenom få igenom en viss rabatt som kommer föreningarna till godo.

Kostnaden är cirka 100 kronor per timme avgiftspliktig musik. Den tid man enbart pratar och den tid man spelar fri musik räknas inte in. Storförbrukare får mängdrabatt. Lägg märke till att många föreningar spelar musik som ej är avgiftspliktig. STIM har en hemsida för den som vill veta mer.Start
English
Español
Sändningstider
Alla program
Att lyssna
Webbradio
Att sända
Närradio-
föreningens syfte

Teknik
Historia
Radio Sydost
Kontakta oss
Interna sidor